© Hakcipta terpelihara 2010-2014 Era Edar Marketing Sdn. Bhd.  & PPHB PDA
|   E-mel :  Era Edar (HQ) eraedar@eraedar.com.my  | Web Admin: admin@eraedar.com.my


KAEDAH RAWATAN

Secara ringkasnya, kaedah perubatan Homoepati mendekati masalah pesakit adalah melalui pendekatan Simptomatologi serta bantuan dari diagnosis klinikal. Uniknya perubatan ini adalah setiap pesakit dirawat secara keseluruhan. Bukan terhenti pada tahap fizikal sahaja, malah pesakit diteliti hinggalah ke tahap minda dan sejarah keluarga. Inilah yang dikatakan merawat pesakit dan bukan hanya merawat penyakit.

FALSAFAH
Setiap perubatan boleh dikatakan mempunyai falsafahnya yang tersendiri. Perubatan Homeopati memegang teguh konsep 'Similia similibus curentur' yang membawa maksud 'Yang serupa menyembuhkan'. Ini bertepatan dengan sebuah hadis Rasulullah S.A.W yang berbunyi:

" Sesungguhnya bagi setiap penyakit itu ada ubat. Maka apabila ubat itu serasi dengan penyakit, ia akan sembuh dengan izin Allah 'azza wajalla" - (Riwayat Muslim dari hadis Abi Az-Zubair)

SAINTIFIK
Bagi setiap ubat homeopati yang digunakan, ianya telah dibuktikan keatas manusia itu sendiri dan telah dijalankan keatas haiwan.

SELAMAT
Proses penghalusan ketika penyediaan ubatan telah berjaya menghasilkan ubatan homeopati yang selamat. Remedi Homeopati juga telah dikecualikan dari Akta Racun 1952.

BERKESAN
Sejak lahirnya perubatan ini pada tahun 1969 oleh Dr Samuel Hahnemann. Pelbagai persoalan timbul mengenai keberkesanan perubatan ini. Namun, Sepanjang lebih 200 tahun, semua persoalan  ini sentiasa dijawab dengan sembuhnya pesakit dan dengan kajian yang lebih mendalam.


PUSAT PERUBATAN HOMEOPATI DAN BIOKIMIA PDA
SEJARAH PENUBUHAN  |  KAEDAH RAWATAN  |  PERKHIDMATAN PPHB  |  PERAWAT  |  KLINIK HOMEOLINK  |  HUBUNGI KAMI